måndag 28 januari 2013

Babysockor/stövlar, same same but different


Jag har gjort två nya babystövlar, samma mönster som dessa vita men i grönt och vitt istället. Jag tycker de är så söta, lillasystern har tyvärr snart vuxit ur sina så det är nog dags att göra ett par i en större storlek. Hennes små fötter kommer nog hinna växa en hel del innan det är varmt nog att gå utan sockor :)

Mönster finns.

Mer bullfest!

virkade bakverk

I helgen har det virkats lite till favoritprogrammen på TV, det blev två nya bullar. Jag passade på att omarbeta mönstret lite på bullformen så det blev både enklare att följa mönstret och så tycker jag det blev finare också, det är ju ingen dålig kombination!

Mönster finns.

fredag 25 januari 2013

Semla (temla?)

virkad semla


virkade bakverk semla

 Igår blev jag äntligen klar med min semla! Jag började med den för ett par veckor sedan, sen blev vi lite osams jag och semlan så jag har gjort lite andra saker emellan, men igår blev den klar å jag blev riktigt nöjd tillslut. Det värsta är att jag blir så sugen på en semla som man kan äta på riktigt... jag får ta å fixa en sådan också.
När jag var liten tyckte jag att Ture Sventon var riktigt bra, min mormor hade spelat in några program på video som man fick kolla på ibland, å han hade nog uppskattat den här temlan, fast han skulle nog inte ha nöjt sig med en ynka semla... Jag var väldigt sugen på hans flygande matta också men det blir lite svårare att ordna.

Mönster finns.

onsdag 23 januari 2013

Mönster på virkad krona

croched crown

 Det var svårt att få till en bra bild, en som visar hur fin den blir i verkligheten. Tur då att det finns bättre bilder längre ner!

croched crown

Så här gör man en liten krona som man kan sätta på ett bakverk, en amigurumi eller kanske ett halsband eller  örhängen.
Jag brukar ta en förhållandevis liten virknål så det inte blir så "håligt"

Varv 1: 12 lm, slut till en ring med 1 sm
varv 2: 4 lm *1 st, 1 lm, hoppa över 1 m* upprepa *till* varvet ut, slut med 1 sm.
varv 3: *4 lm, 1 fm i den 3:e lm, 2 lm, hoppa över 1 m och gör 1 fm i nästa st* upprepa varvet ut.
Fäst garnet. Jag brukar fästa genom att sy ett varv runt över och under stolparna så det blir lite "stadigare"

Nu har man en mjuk liten krona som inte alls duger till något och inte ser ut som på bilderna. Då plockar man fram sin stärkelse, blandar en klick med lite vatten och doppar kronan i. sedan brukar jag trä på den på lillfingret (eller en lagom tjock penna) fixa å dra till den så den får rätt form med en stoppnål samtidigt som jag torkar den med hårtorken.
När den blivit så pass torr att den kan hålla formen får den stå själv och fortsätta att blåsas torr (om man inte vill ha sin krona på stuberten kan den stå och lufttorka själv, men det vill man ju inte sitta å vänta på!)
Sen är det bara att sy fast den där man vill ha den! Om man vill kan man piffa den med pärlor. Om man inte har stärkelse kan man stärka med florsocker också.
Det ända tråkiga med stärkelsen är väl att om man har att glansigt fint garn så blir garnet lite matt av stärkelsen, men man kan ju inte få allt...

 Stärkelsen köpte jag i mataffären.

croched pastry

Här har kronan pyntats med några pärlor efter att den är stärkt och klar och kronan i sin tur har fått göra en prinsessbakelse lite prinsessigare :)

croched pastry

Vit prinsessbakelse

virkad vit bakelse



virkade bakverk

I dag var jag bjuden till en vän på födelsedagsfika så jag knåpade ihop en liten födelsedagsbakelse som jag tyckte passade födelsedagsbarnet, en vit variant på prinsessbakelse, den här fick till och med en prinsesskrona!
Jag tycker den blev riktigt fin, lite "classy" :) så jag ska nog ta å göra en till mig själv också. Den kanske ska få stå i en fin glaskupa som jag själv har fått av dagens födelsedagsfirare, det tror jag blir riktigt fint!

Den lilla kronan kommer det strax ett mönster på om man vill ha en egen :)

Mönster finns.

måndag 21 januari 2013

Virkad halsduk

virkad spetskant

virkad spetskant

virkad spetskant

Den här halsduken började jag virka förra vintern, men efter ett tag började jag virka något annat så halsduken blev liggande och sen blev det ju vår och sommar och hur aktuellt känns det med halsduk då?! Men som vanligt blev det så småningom höst och då satte jag fart igen.
Mönstret har jag "knyckt" från en dopklänning jag har virkat (det kan jag dela med mig av en annan dag!) sedan gjorde jag en spetskant runt.

Av någon konstig anledning blir alltid mina halsdukar alltid Pippi Långstrump-långa, det var samma visa när jag stickade halsdukar när jag var yngre. Jag kanske var giraff i mitt förra liv? Men det är ju inte helt fel att ha en halsduk som går att vira flera varv runt halsen nu när det har varit så förbenat kallt!

Jag använde ett alpackagarn, först kändes det som att det skulle bli stickigt, men den är väldigt mjuk och go. Sen är ju det häftiga med ull att det värmer när det är kallt och när man går in i tex. en affär så hålls man konstigt nog ganska sval utan att bli svettig.

Jag köpte också grönt och rött garn som jag tänkte göra blommor och blad som skulle sitta på, men nu vet jag inte riktigt om jag vill ha det... Vilka problem man kan ha, va ;)

lördag 19 januari 2013

Stålmannen och Super A

Färdigt stålmannenmärke

superman
Materialet och mall

Superman
Dessa bitar + lite lim så har man sig snart ett färdigt märke!

Superman
Super-A märke

Superman
Super-A märket fick pryda stålkillen A's mössa.

Detta blev dagens pyssel! Jag fick idén från handverkarna och eftersom det bor en liten superhjältetokig kille här hemma så satte vi igång direkt! Då vår skrivare inte fungerar så kalkerade jag av ett Stålmannenmärke från en tröja vi har, det var lite pilligt att klippa ut men det gick bra tillslut.
 Jag limmade ihop bitarna med ett snabb-hobbylim, Quick glue från Panduro, det har en jättebra spetsig pip och som namnet antyder torkar det snabbt. När jag hade ångan uppe så gjorde jag ett eget superhjältemärke till lilla storebror och satte på hans mössa, det finns nämligen en annan som har en likadan mössa på dagis men nu är det ju ingen tvekan om vem denna mössa tillhör, Super A! (hoppas bara att den andra ungen inte också heter A....).

fredag 18 januari 2013

Fikadax igen!

croched danish pastry

virkade bakverk

Snart dax för tre-fika och eftersom det är fredag så festar jag till det med ett wienerbröd! Än så länge har jag bara ett så jag får fika ensam... Jag får helt enkelt trimma virknålen så att jag kan ha kafferep, då måste man ju ha sju sorter och gärna en virkad duk att ställa kakfatet på, så jag riskerar inte att bli sysslolös direkt :) (skönt! Det är ju roligare att ha fler idéer än man hinner med att göra, än inga idéer alls!)

Mönster finns.

torsdag 17 januari 2013

Virkade sockor / stövlar

virkade tofflor till baby

virkade stövlar till baby

Dessa har lillasystern här hemma på sig när hon ska gå ut (passar alltså på små fötter som är ca 0-3 månader gamla). Varma och gosiga av merinoull och tack vare bandet runt vristen sitter de kvar när man är ute på äventyr (som hon oftast sover sig igenom... =) ). De passar perfekt ihop med de små babyvantarna, hon har en matchande halsduk också med den har fått lite stryk av herr tvättmaskin så den får jag göra om innan den får visa sig bland folk!

Mönster finns.

onsdag 16 januari 2013

Gröna grodan

virkat

Här sitter den sista killen från barnvagnsmobilen, en frussen groda, han har haft halsduk både sommar och vinter! En väldigt enkel figur, samma bollar som på ugglan, Super Mario och piraten, sen bara armar och ben... eller kanske bara ben?
För att han skulle slippa visa sig ute naken fick han en halsduk, klarar sig Kalle Anka med bara en tröja borde ju grodan vara nöjd med en halsduk :). Man måste "ha nått i halsen" som min gammelmormor brukade säga.

måndag 14 januari 2013

Hett om öronen

virkad mössa





På barn och bebisar tycker jag att det fungerar bäst med mössor som går ner över öronen, då är det lite lättare att få den att sitta kvar just över öronen.
Den är lite för stor för bebismodellen som har den på sig, men det fungerar. Eftersom den är lite "håligt" virkad så har vi en tunn hjälmmössa i bomull under.
Tanken är att den ska dekoreras med en blomma eller något, men allt har sin tid :)
Den är precis som babyvantarna virkad i merinoull, mjukt och gosigt!

Mönster finns.

söndag 13 januari 2013

Garrrrr, I'm Steeeve the pirate!

croched pirate amigurumi

Den här ruskpricken är en av dem som bordat barnvagnen, hans egen skepp måste väl i sin tur ha bordats av några ännu läskigare pirater, typ Jack Sparrow. Man ser ju på honom att han har varit med om en hel del så tilltufsad som han har blitt!
Han är också virkad av två bollar, med virkad hatt och skärp och sedan svärd och andra accessoarer i filt. Håret är gjort av garn som jag har kammat ut trådarna i.

Jag började virka figurer efter att ha köpt boken "virka läskigt söta figurer", men när jag hade gjort några stycken ur boken tyckte jag att de var ganska tråkiga, så då började jag hitta på egna istället. Man kan göra ganska mycket med två bollar!

lördag 12 januari 2013

Ho hoooo

amigurumi uggla owl

En till kompis från barnvagnsmobilen. När man ser en uggla förstår man varför de får symbolisera vishet, de ser ju faktiskt väldigt kloka ut! Den här är gjord av två bollar som grund precis som Super Mario, med en del ugglepimp så blev det ju en riktigt förståndig uggla!

fredag 11 januari 2013

Filten med stort F

virkad filt


Detta är min första lite större filt, men fortfarande i barnstorlek. Den är mjuk och varm av gosig merinoull. Denna kom till när mitt första barn låg i magen, jag ville ju inte att han skulle frysa när han kom ut!
Först gjorde jag en liten variant med samma mönster som passar perfekt på pyttebäbisar och i bilbarnstolen men den hittade jag inte när jag skulle fota...
Den är gjord med stolpgrupper om fyra st i varje, fyra vita varv, två svarta, fyra gröna osv. Runt om är det en kant av stolpar.
Den har använts flitigt!

torsdag 10 januari 2013

Virkade babyvantar


virkade vantar

virkad vante
Söta va! Det tycker iaf jag. Dessutom är de faktiskt ganska funktionella också, de går upp ordentligt på armen så att den lilla bäraren inte blir kall om handlederna och så sitter de på bra eftersom man kan dra åt bandet. De är virkade av merinoull så de är både mjuka och varma.
Dessa har blivit utsatta för tvättmaskinen en gång, men det klarade de väldigt bra tycker jag, bara lite tilltufsade :)
De passar från nyfödd upp till ? det får tiden utvisa, hon som använder de nu är snart tre månader och de fungerar nog resten av vantsäsongen också!

Mönster finns.


Brian Griffin den virkade

croched brian griffin
Med lilla svansen!

croched brian griffin
Men utan glas i handen...

Här har vi en ganska känd kille som har hängt med Super Mario på barnvagnsmobilen, Brian Griffin från Family guy. Han har haft oturen att ramla av mobilen och hamnat i leksakslådan istället, där har han ändrat både färg och form, men han är ju hyfsat sig lik ändå. 
Jag funderade länge på om han skulle få sitt Martiniglas i handen, men jag kom fram till att det kanske inte passade sig på barnvagnen! Fast han ser ju ganska trött och bakis ut ändå :) . Hans lilla svans är ändå väldigt söt!

onsdag 9 januari 2013

Super Mario



Den här rörpularen känner ni väl igen?! Den virkade jag till en barnvagnsmobil, där har han hängt med fyra andra figurer. Det är ett par år sedan han kom till så han har nog blivit lite tufsig :) . Tyvärr skrev jag inte ner mönstret när jag gjorde honom, men jag kanske får göra om honom någon dag så det blir ett mönster. Med lite färgjusteringar kan han ju få sin vapendragare Luigi som sällskap!

Virkad kanelbulle

virkad bulle




virkad bulle

Kaffe och bulle? Ja tack! Jag är ganska nöjd med bullen men jag ska omarbeta den lite. jag ska göra om bullformen lite och så har jag köpt större "pärlsocker", det tror jag blir ännu bättre. Mycket socker vill man ju ha!

Prima ballerina

Just dessa har en blomma på tån...

Virkade ballerinaskor
men man kan ju pryda dem med precis vad man vill!

virkade ballerinaskor baby
om ni är sugna på mönstret så kontakta mig.

Dessa små ballerinaskorna passar perfekt på en liten fashionista på ca 2-4 månader som vill bli lite festfin! Jag valde ett glansigt garn för att göra dem extra festliga, visserligen är garnet lite drygt att virka i, det trådar sig... men vill man göra fint får man lida pin, eller hur det var.

Mönster finns.

tisdag 8 januari 2013

Babyfilt av mormorsrutor

virkad filt mormorsrutor

En liten närbild på rutorna, 15 av dem iaf.
Här har vi en filt av mormorsrutor, 130 st närmare bestämt! De har jag virkat ihop på ett sätt som gör att filten "växer". Man lägger två rutor bredvid varandra och så sätter man igång att virka 1 fm längst ut i (övre) högra hörnet på den ena, gör 1 lm och sedan 1 fm längst ut i det (nedre) högra hörnet på den andra. sedan fortsätter man så (i all oändlighet känns det som) först åt ena hållet och sedan åt det andra tills allt sitter ihop.
Sedan gjorde jag en spetskant runt om. Fint blev det tycker jag!

Virkat halsband och armband

Detalj på armbandet


Halsband och armband

Detalj på halsbandet

Här har jag knyckt, eller jag menar inspirerats av mest virkat men jag vidareutvecklade det lite :). jag lade till pärlor mellan ringarna och kedjan man knäpper det hela med.
 Nu undrar man ju förstås hur man virkar ringar ?! Jo, man virkar fm runt O-ringar som man använder som packningar, jag köpte mina på Mekonomen. Killen i kassan undrade nog vad jag skulle med en hög blandade O-ringar till, för det vågade jag inte avslöja!
Man får trycka ihop maskorna ordentligt medan man virkar så det blir tätt och fint, man vill ju inte se ringen igenom. Sedan börjar pysslandet med att fästa garn och sy ihop det hela (alltså det tråkiga som tar längst tid...) Men det blir ju fint när det är klart!